Mini serniczki z jabłkami

Ewelina
Ciasta
19.02.2015 10:54
Mini serniczki z jabłkami

Przepis

NA SPÓD:

7 dag ciasteczek owsianych z orzechami (można dać troszkę więcej)

NA MASĘ SEROWĄ:

45 dag sera trzykrotnie mielonego z wiaderka

10 dag mascarpone

5 dag cukru

2 jajka rozmiar L

16 g cukru wanilinowego

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

KARMELIZOWANE JABŁKA:

1 duże twarde jabłko – u mnie odmiany celesta

2 łyżki masła

1 łyżka cukru trzcinowego

WYKONANIE:

Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i wymieszać rózgą.

Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w małą kosteczkę.

Na patelni mocno rozgrzać masło, wrzucić jabłka, smażyć 2 minuty.

Posypać cukrem trzcinowym, wymieszać i na średnim ogniu smażyć jeszcze 3 minuty, aż jabłka zaczną nabierać złotego koloru, odstawić z palnika.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, na ich dno pokruszyć ciasteczka.

Masę serową rozłożyć do papilotek, wypełniając je prawie całkowicie.

Na wierzch nałożyć łyżeczką skarmelizowane jabłka.

Włożyć foremkę do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 110 stopni z termo obiegiem.

Piec 35-40 minut.

Wystudzić w foremce.