Domowe rurki z kremem

Krzysztof
Przepisy
23.10.2013 9:09
Domowe rurki z kremem

Przepis

Składniki:

500g mąki

250g gęstej śmietany 18%

250g masła

16g cukru waniliowego

szczypta soli

cukier brązowy, zwykły kryształ do obtoczenia lub puder do posypania

śmietana kremówka, krem karpatkowy lub inny

Mąkę, masło, śmietanę, sól i cukier waniliowy bardzo dokładnie posiekać lub wyrobić malakserem. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i wstawić na minimum 30 min. do lodówki.

Po tym czasie rozwałkować cieniutko. Ponacinać w długie pasy o szerokości ok. 2 cm i nawijać na natłuszczone foremki rurkowe zaczynając od cieńszej strony foremki. Piec ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Upieczone nabić ubitą kremówką (ok. 1000 ml + 2-3 łyżki cukru pudru) lub np. kremem karpatkowym i posypać cukrem pudrem

Smacznego!!