Przepis
Składniki:
500g mąki
250g gęstej śmietany 18%
250g masła
16g cukru waniliowego
szczypta soli
cukier brązowy, zwykły kryształ do obtoczenia lub puder do posypania
śmietana kremówka, krem karpatkowy lub inny
Mąkę, masło, śmietanę, sól i cukier waniliowy bardzo dokładnie posiekać lub wyrobić malakserem. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i wstawić na minimum 30 min. do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować cieniutko. Ponacinać w długie pasy o szerokości ok. 2 cm i nawijać na natłuszczone foremki rurkowe zaczynając od cieńszej strony foremki. Piec ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Upieczone nabić ubitą kremówką (ok. 1000 ml + 2-3 łyżki cukru pudru) lub np. kremem karpatkowym i posypać cukrem pudrem
Smacznego!!