Składniki
*Makaron (u mnie ciemny)
*Puszka krojonych pomidorów w zalewie
*1 Ząbek czosnku
*2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
*2-3 liście laurowe
*Około 0,5 łyżki oregano
*Szczypta imbiru
*2 Łyżki oliwy z oliwek
*1-1,5 Łyżeczki cukru
*Sól, pieprz
*Natka pietruszki do posypania jeśli mamy bądź świeża rukola
*Starty żółty ser
Przepis
Gotujemy makaron. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć minutę, a następnie dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, cukier, oregano i imbir. Całość dusić na średnim ogniu, aż z podanych składników powstanie gęsty sos ( około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając). Usunąć liście laurowe z sosu. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem.Na patelnię wrzucić ugotowany makaron i wszytko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby ponownie doprawić. Podgrzać makaron, podawać z drobno posiekaną natką pietruszki i startym serem