Cytrynowe ciasteczka z kaszy kukurydzianej

Michał
Ciasta
24.06.2015 13:23
Cytrynowe ciasteczka z kaszy kukurydzianej

Składniki

1/2 szklanki kaszy kukurydzianej

150 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

2 żółtka

1 3/4 mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżka startej skórki z cytryny

2 łyżeczki soku z cytryny

Lukier:

4 łyżki masła

1 1/2 szklanki cukru pudru

3 łyżki soku z cytryny

posypka

Przepis

Najpierw przygotuj ciasteczka.

Piekarnik nastaw na 175 C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Masło przełóż do miski,dodaj cukier,skórkę z cytryny i ubij na puszystą masę.

Dodaj żółtka,sok z cytryny,dokładnie zmiksuj. Pod koniec stopniowo dodawaj mąkę.

Gotowe ciasto formuj w niewielkie kuleczki i ułóż je na blaszce.

Ciasteczka posyp odrobiną mąki i delikatnie spłaszcz.

Piecz przez ok 10 - 15 minut. Gotowe ostudź.

Przygotuj lukier.

Wszystkie składniki przełóż do miseczki i utrzyj mikserem.

Lukrem posmaruj przestudzone ciasteczka i posyp ulubioną posypką.