Składniki
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
150 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 3/4 mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka startej skórki z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
Lukier:
4 łyżki masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
posypka
Przepis
Najpierw przygotuj ciasteczka.
Piekarnik nastaw na 175 C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Masło przełóż do miski,dodaj cukier,skórkę z cytryny i ubij na puszystą masę.
Dodaj żółtka,sok z cytryny,dokładnie zmiksuj. Pod koniec stopniowo dodawaj mąkę.
Gotowe ciasto formuj w niewielkie kuleczki i ułóż je na blaszce.
Ciasteczka posyp odrobiną mąki i delikatnie spłaszcz.
Piecz przez ok 10 - 15 minut. Gotowe ostudź.
Przygotuj lukier.
Wszystkie składniki przełóż do miseczki i utrzyj mikserem.
Lukrem posmaruj przestudzone ciasteczka i posyp ulubioną posypką.