Sernik z pianką na kruchym spodzie

Ewelina
Ciasta
24.06.2015 10:48
Sernik z pianką na kruchym spodzie

Składniki: Masa: twaróg sernikowy z wiaderka- 1 kg, 3 żółtka 125 g rozpuszczonego masła 1 budyń śmietankowy lub waniliowy z cukrem Winiary 1 szklanka cukru Spód: 1 szklanka mąki (poj. 250 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia np. Winiary 3 łyżki cukru 3 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy np. Winiary 100 g rozpuszczonego masła Pianka: 8 białek ½ szklanka cukru szczypta soli Spód: Rozpuszczamy masło, dodajemy 3 żółtka, 1 szklankę mąki, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno formy. Pyszny, tradycyjny Sernik z pianką na kruchym spodzie, pianka na wierzchu nie jest typową bezą, bo to nie jest sernik z rosą, czyli z kropelkami złotej słodkiej rosy wypływające na powierzchnię bezy, ponieważ ta pianka jest lekko podpieczona i kropelki nie wychodzą na powierzchnię sernika. Ale jak zmniejszycie temperaturę pieczenia do ok. 120 stopni po wyłożeniu ubitego białka na sernik i bardziej wysuszycie piankę białkową, to jest szansa, że za jakiś czas pokaże się rosa na serniku i będziecie mieć sernik z rosą 😉 Następnie zmniejszamy temperaturę na 150 stopni, wyjmujemy sernik wykładamy na niego masę białkową, którą wyrównujemy, a następnie grzebieniem cukierniczym robimy fale na powierzchni ubitego białka. Przepis jest na dużą blaszkę (25×35 cm), sernik sam w sobie nie jest wysoki, ale z białkową pianką i owszem 😉 Sernik z pianką na kruchym spodzie to idealne ciasto do kawy, jest prosty w przygotowaniu, smaczny, ładnie wygląda i świetnie smakuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/sernik-z-pianka-na-kruchym-spodzie/