Przepis
* przepis Pawła Pojawy z książki „Ciasta na każdą okazję” wydawnictwa Agora
Składniki:
120g miękkiego niesolonego masła
120g cukru pudru plus trochę do podsypywania
2 duże żółtka (białka możecie zamrozić i użyć do innego wypieku lub deseru)
skrórka otarta z dwóch cytryn
150g mąki krupczatki
110g mąki ziemniaczanej (może być również kukurydzianej)
Wykonanie:
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj żółtka oraz skórkę cytrynową i wymieszaj do połączenia.
Wsyp mąkę i zmiksuj na niskich obrotach, aż ciasto będzie jednolite.
Wyłóż ciasto na blat oprószony cukrem pudrem i rozwałkuj na grubość około 5mm. Wykrawaj ciasteczka w dowolnych kształtach i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.