Kruche cytrynowe ciasteczka

Krzysztof
Przepisy
24.09.2014 7:44
Kruche cytrynowe ciasteczka

Przepis

* przepis Pawła Pojawy z książki „Ciasta na każdą okazję” wydawnictwa Agora

Składniki:

120g miękkiego niesolonego masła

120g cukru pudru plus trochę do podsypywania

2 duże żółtka (białka możecie zamrozić i użyć do innego wypieku lub deseru)

skrórka otarta z dwóch cytryn

150g mąki krupczatki

110g mąki ziemniaczanej (może być również kukurydzianej)

Wykonanie:

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj żółtka oraz skórkę cytrynową i wymieszaj do połączenia.

Wsyp mąkę i zmiksuj na niskich obrotach, aż ciasto będzie jednolite.

Wyłóż ciasto na blat oprószony cukrem pudrem i rozwałkuj na grubość około 5mm. Wykrawaj ciasteczka w dowolnych kształtach i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.