Przepis na pyszne ciasto cytrynowe z polenty

Marylin
Ciasta
31.08.2015 21:52
Przepis na pyszne ciasto cytrynowe z polenty

Składniki

Składniki:

175 g masła

175 g cukru pudru

2 duże jajka, roztrzepane

150 mielonych migdałów

85 g polenty (kaszki kukurydzianej)

½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Skórka starta z 2 dużych cytryn

2 łyżki soku cytrynowego

Syrop cytrynowy:

85 g cukru pudru

Skórka i sok z 1 dużej cytryny, cukier puder do posypania owoców.

Przepis

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż dno blachy do pieczenia pergaminem i lekko natłuść boki.

2. Zmiksuj masło i cukier na gładką masę . Stopniowo dodaj jaka, następnie migdały, polentę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sok; wszystko dokładnie zmiksuj.

3. Włóż ciasto do formy i piecz przez 45 – 50 minut (dopóki zaostrzony patyczek wsadzony w ciasto, nie wyjdzie suchy). Odstaw do wystygnięcia.

4. Przygotuj syrop: wsyp do rondelka cukier, dodaj skórkę pomarańczową i 2 łyżki wody. Podgrzej, mieszając dopóki cukier się nie rozpuści. Podgrzewaj lekko jeszcze 5 minut, zdejmij z ognia.

5. Wyjmij ciasto z formy i przełóż na tacę. Nakłuj w kilku miejscach i polej syropem. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, bądź własną polewą i przybierz owocami.