Składniki
Składniki:
175 g masła
175 g cukru pudru
2 duże jajka, roztrzepane
150 mielonych migdałów
85 g polenty (kaszki kukurydzianej)
½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Skórka starta z 2 dużych cytryn
2 łyżki soku cytrynowego
Syrop cytrynowy:
85 g cukru pudru
Skórka i sok z 1 dużej cytryny, cukier puder do posypania owoców.
Przepis
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż dno blachy do pieczenia pergaminem i lekko natłuść boki.
2. Zmiksuj masło i cukier na gładką masę . Stopniowo dodaj jaka, następnie migdały, polentę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sok; wszystko dokładnie zmiksuj.
3. Włóż ciasto do formy i piecz przez 45 – 50 minut (dopóki zaostrzony patyczek wsadzony w ciasto, nie wyjdzie suchy). Odstaw do wystygnięcia.
4. Przygotuj syrop: wsyp do rondelka cukier, dodaj skórkę pomarańczową i 2 łyżki wody. Podgrzej, mieszając dopóki cukier się nie rozpuści. Podgrzewaj lekko jeszcze 5 minut, zdejmij z ognia.
5. Wyjmij ciasto z formy i przełóż na tacę. Nakłuj w kilku miejscach i polej syropem. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, bądź własną polewą i przybierz owocami.