Gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego lub zadzwonią niespodziewani goście do drzwi, to z tych dwóch składników + odrobiny cukru i przyprawy do deserów lub samego cynamonu przygotowuję wspaniały i efektownie wyglądający deser- jabłka w cieście francuskim. Jeśli nam się nie spieszy to zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy chwilkę jabłka, odsączamy i nacinamy jabłka w wachlarz. wody, 3-4 łyżki cukru i ½ łyżeczki kwasku lub sok z cytryny Jabłka obieramy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Składniki na ok. 10 szt. 5 jabłek 1 op. ciasta francuskiego Cukier brązowy + cynamon lub przyprawa do deserów 1 łyżeczka miodu 2 szkl. Smarujemy jabłka delikatnie miodem, posypujemy cukrem i cynamonem lub przyprawą do deserów z cynamonem i kardamonem. Niedawno pokazywałam z tymi składnikami przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Układamy jabłka na cieście francuskim, dociskamy i wycinamy kształt jabłka zostawiając brzeg o szer.