Pyszna zupa z pieczarkami

Ewelina
Zupy
24.09.2014 19:07
Pyszna zupa z pieczarkami

Przepis

Zupa z kurczaka z makaronem nitki - przepis z kuchni węgierskiej

Kolejna potrawa z wykorzystaniem Makaronu Międzybrodzkiego, tym razem postanowiłam spróbować cienkich nitek. Nitki są długie i rzeczywiście bardzo cieniutkie, musiałam je odcedzać na bardzo gęstym sicie. Ugotowane zgodnie z przepisem na opakowaniu pozostały jędrne i bardzo pasowały do mojej zupki.

Przepis zaczerpnęłam z książki "Kuchnia węgierska", którą zdobyłam w konkursie SŁODKIE URODZINOWE PICHCENIE za przepis kruche lawendowe motylki (dzięki Madziu J).

Makaron Międzybrodzki - nitki cienkie:

Skład makaronu: mąka makaronowa pszenna, mąka semolina z pszenicy durum, świeże jaja 19,35% (4 szt/kg), woda.

SKŁADNIKI:

2 ćwiartki kurczaka – 75 dag

7 szklanek wody

kilka ziaren pieprzu

sól

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

3 marchewki

1 pietruszka

1 nieduża cebula

kawałek bulwy selera

1 pomidor

15 dag zielonego groszku – u mnie mrożony

15 dag pieczarek

natka pietruszki do posypania

12 dag makaronu cienkie nitki

WYKONANIE:

Mięso opłukałam, zdjęłam skórę (nie jest to konieczne), umieściłam w rondlu i zalałam zimną wodą. Doprowadziłam do wrzenia, zdjęłam pianę, dodałam pieprz ziarnisty, obrany ząbek czosnku, imbir i sól do smaku. Gotowałam na wolniutkim ogniu (tak jak rosół).

Marchew, pietruszkę i selera obrałam, umyłam. Cebulę obrałam tylko z najbrzydszej łuski, resztę łusek zostawiłam, i dokładnie ją opłukałam. Pomidora opłukałam, pokroiłam na ćwiartki.

Warzywa dodałam do kurczaka. Gotowałam nadal na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.

W międzyczasie ugotowałam makaron według przepisu na opakowaniu.

Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki.

Z rondla odlałam do drugiego garnka część rosołu, przecedzając go przez sitko, wsypałam zamrożony groszek, a kiedy płyn odzyskał temperaturę, dodałam pieczarki. Gotowałam kilka minut.

Z pierwszego rondla wyjęłam mięso i marchewkę, płyn zlałam przecedzając przez sitko, do garnka z groszkiem i pieczarkami.

Na talerzach ułożyłam makaron, pokrojoną marchewkę i kawałki mięsa. Zalałam gorącym rosołem.

Zupę podałam posypaną natką pietruszki.

Bardzo polecam ten przepis. Zupa z powodzeniem zastąpi oba dania, jest syta i co najważniejsze - pyszna. Mąż był nią zachwycony :)