Chipsy z piekarnika

Ewelina
Przepisy
22.10.2013 19:26
Chipsy z piekarnika

Przepis

Składniki, 2-4 porcje (jako dodatek do dania):

• 4 średniej wielkości ziemniaki (użyłam młodych)

• sól morska

• 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego), ewentualnie posiekanego rozmarynu

• 2 łyżki masła (użyłam klarowanego)

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, osuszyć i pokroić (mandoliną, melakserem, przystawką do miksera lub ewentualnie specjalną tarką do warzyw). Pokroić na 1 mm lub 2 mm plasterki (nie grubiej!). Cieńsze ziemniaki będą pieczone inaczej niż grubsze, dlatego jednocześnie pieczemy ziemniaki tej samej grubości.

Ziemniaki posypać solą morską, tymiankiem i wysmarować w roztopionym maśle. Ułożyć na dużej i cienkiej blaszce do pieczenia (lub dwóch mniejszych) z nieprzywierającą powłoką lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki układamy jeden obok drugiego (mogą częściowo zachodzić na siebie, ale tylko brzegami). Najlepsze efekty uzyskuje się piekąc małą ilość ziemniaków jednocześnie, i na cienkiej blaszce.

Jeśli ziemniaki pokroiliśmy na minimalną grubości (1 mm) pieczemy je w piekarniku uprzednio nagrzanym do 220 stopni C przez około 7 - 10 minut lub do czasu aż będą równomiernie zrumienione. Grubsze plasterki ziemniaków (2 mm) pieczemy w 250 stopniach C przez około 9 - 15 minut lub do zrumienienia. Ziemniaki dobrze jest obserwować podczas pieczenia. Po upieczeniu odczekajmy kilka minut, ziemniaki nabiorą chrupkości i łatwiej będą odchodzić od blaszki.

Źródło:

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ziemniaki/chipsy_z_ziemniakow_pieczone/przepis.html