Chlebek bułgarski

Agnieszka
Przekąski
20.06.2015 15:17
Chlebek bułgarski
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 120 min

Składniki

Z podanych składników wyszły 2 bochenki:

1 kg mąki pszennej

3 duże jajka

3 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oleju słonecznikowego

3 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

500 ml letniego mleka

40 g świeżych drożdży

dodatkowo:

125 g masła roztopionego

kilka łyżek ziaren słonecznika i/lub czarnuszki do posypania

żółtko roztrzepane do posmarowania

Przepis

Do większej miski przełożyć drożdże, cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek mleka. Rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia 10-15 minut. Pozostałe składniki na ciasto przełożyć do miski, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i ugnieść ciasto. Powinno być elastyczne i jednolite. Można to zrobić przy pomocy robota kuchennego. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem – ciasto łatwo odejdzie. Przykryć folią spożywczą i ostawić do podwojenia objętości. U mnie zajęło to godzinę, ale może zająć dłużej.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. jeżeli miska będzie wysmarowana olejem, nie będzie trzeba podsypywać mąką przy wałkowaniu. Placki ciasta smarować rozpuszczonym masłem i układać na sobie. Następnie podzielić na 8 lub 12 części ( zdjęcie) tak aby powstały trójkąty. Zawijać od szerszej strony w ruloniki – tak jak rogaliki. Układać w blaszce wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i wysypanej mące. Ponownie odstawić do wyrośnięcia – ok 30 minut. Przed pieczeniem posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami. U mnie mieszanka słonecznik, pestki dyni, sezam. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Należy sprawdzać żeby skórka nie przypiekła się zbytnio. PO upieczeniu ostudzić na kratce. Smacznego:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną