knedle z truskawkami ze śmietaną i cynamonem

Danka
Obiad
20.06.2015 18:30
knedle z truskawkami ze śmietaną i cynamonem

Składniki: (na około 40 sztuk- małych knedli) - 500 g ziemniaków - 350-450 g mąki - 2 jajka - szczypta soli - szczypta cukru Farsz: - około 40 sztuk małych i średnich truskawek Sos/Polewa: - 100-150 ml śmietany 18% - 100-150 ml jogurtu gęstego - 6-10 łyżek cukru pudru do smaku Dekoracja: - szczypta cynamonu na każdą porcję - świeże listki mięty, do każdej porcji - świeże truskawki około 40 sztuk Uwaga: ziemniaki należy przepuścić przez praskę/maszynę do mięsa, jesli nie posiadacie tych urządzeń kuchennych nic nie stoi na przeszkodzie by sobie poradzić w inny sposób, na przykład: - najpierw utłuc ziemniaki dokładnie tak jak na puree, a następnie małą łyżeczką nakładać ziemniaki do wyciskarki do czosnku- użyjesz jej jako małej praski :) Zawijać i zakleić placuszek jak do sklejania pieroga, jeśli ciasto jest lepkie, opruszyć dłonie mąką i podsypać placuszek mąką 9. Uformować w dłoniach z pierożka kuleczkę Gotować: Około 2-3 minuty od momentu, aż knedle wypłyną na wierzch. spędzisz nad tym około 5-15 minut, nie jest więc to takie cięzkie ani czasochłonne zajęcie, a do tego można podjeść odrobinkę pysznych ziemniaczków :) Przygotowanie: 1. Ugotować ziemniaki na miękko, nastepnie przepuścić przez praskę. 2. Dodać pozostałe składniki,mąki dodać 300 g i następnie dodawać w zalezności od uzyskanej konsystencji ciasta; ciasto nie może się za bardzo kleić jednoczesnie nie może być zbyt ubite 3. Podzielić ciasto na około 3-4 porcje 5. Uformować walec i kroić plasterki jak na kopytka 6. Gdy wrzucimy knedle do garczka, można je raz przemieszać łyżką by nie przywarły do dna podczas gotowania. Rozpłaczczyć kopytko na placuszek 7.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/06/knedle-z-truskawkami.html