Składniki
Ciasto:
1,5 szklmąki pszennej
1/2 szkl wiórków kokosowych
200g margaryny
1/2 szkl cukru
tłuszcz do posmarowania formy
Masa:
180 ml jogurtu naturalnego
jajko
2 łyżki cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
250 g truskawek
3 łyżki płatków migdałowych
Przepis
Ciasto: Wszystkie składniki na cisto przełożyć do miski i posiekać lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej formy na tartę i wylepić nim dno i boki foremki. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 15 minut, do zarumienienia.
Masa: jogurt rozbełtać z jajkiem, mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Wylać na podpieczony spód tarty. Na wylaną masę poukładać pokrojone truskawki, posypać resztą kruszonki i płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika (temp. zmniejszyć do 180 st) i piec jeszcze ok 15-20 minut do zarumienienia. Ostudzić.