Tarta kokosowo-migdałowa

Ewelina
Ciasta
21.06.2015 9:26
Tarta kokosowo-migdałowa

Składniki

Ciasto:

1,5 szklmąki pszennej

1/2 szkl wiórków kokosowych

200g margaryny

1/2 szkl cukru

tłuszcz do posmarowania formy

Masa:

180 ml jogurtu naturalnego

jajko

2 łyżki cukru pudru

łyżka mąki ziemniaczanej

250 g truskawek

3 łyżki płatków migdałowych

Przepis

Ciasto: Wszystkie składniki na cisto przełożyć do miski i posiekać lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej formy na tartę i wylepić nim dno i boki foremki. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 15 minut, do zarumienienia.

Masa: jogurt rozbełtać z jajkiem, mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Wylać na podpieczony spód tarty. Na wylaną masę poukładać pokrojone truskawki, posypać resztą kruszonki i płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika (temp. zmniejszyć do 180 st) i piec jeszcze ok 15-20 minut do zarumienienia. Ostudzić.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną