Tarta czekoladowa z truskawkami

Michał
Ciasta
15.06.2015 8:59
Tarta czekoladowa z truskawkami

Składniki

3 żółtka

1 jajko

180 g mąki pszennej

20 g mąki ziemniaczanej

30 g kakao

60 g cukru pudru

300 ml mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 tabliczka gorzkiej czekolady

100 g zimnego masła

szczypta soli

truskawki ok 500 g,zależy od Was jak lubicie

Przepis

160 g mąki pszennej posiekaj z masłem.Dodaj kakao,sól,cukier puder i jajko.Zagnieć ciasto,owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną masłem formę.

Ciasto ponakłuwaj widelcem lub obciąż fasolkami i piecz w nagrzanym do 190 C piekarniku przez 10 minut.

W rondelku zagotuj mleko.Cukier z żółtkami ubij na kogel mogel.

Wsyp mąkę ziemniaczaną i pozostałą mąkę pszenną,dokładnie wymieszaj.

Masę wlej do mleka,zagotuj cały czas mieszając.

Zdejmij z ognia,dodaj ekstrakt waniliowy i połamaną na kawałki czekoladę.

Wymieszaj aż czekolada się rozpuści.

Gorącą masę wylej na wystudzone ciasto.

Na wierzch ułóż pokrojone truskawki i odstaw do lodówki na kilka godzin.