Składniki
3 żółtka
1 jajko
180 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
30 g kakao
60 g cukru pudru
300 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
100 g zimnego masła
szczypta soli
truskawki ok 500 g,zależy od Was jak lubicie
Przepis
160 g mąki pszennej posiekaj z masłem.Dodaj kakao,sól,cukier puder i jajko.Zagnieć ciasto,owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną masłem formę.
Ciasto ponakłuwaj widelcem lub obciąż fasolkami i piecz w nagrzanym do 190 C piekarniku przez 10 minut.
W rondelku zagotuj mleko.Cukier z żółtkami ubij na kogel mogel.
Wsyp mąkę ziemniaczaną i pozostałą mąkę pszenną,dokładnie wymieszaj.
Masę wlej do mleka,zagotuj cały czas mieszając.
Zdejmij z ognia,dodaj ekstrakt waniliowy i połamaną na kawałki czekoladę.
Wymieszaj aż czekolada się rozpuści.
Gorącą masę wylej na wystudzone ciasto.
Na wierzch ułóż pokrojone truskawki i odstaw do lodówki na kilka godzin.