Muesli dr Birchera - owsianka bez gotowania

Łukasz
Fit
08.04.2015 18:54
Muesli dr Birchera - owsianka bez gotowania

SKŁADNIKI - 100 g płatków owsianych (pszenne lub żytnie również się nadają) - 150 ml wody w temperaturze pokojowej (lub świeżo tłoczonego soku z jabłek) - 1 starte ze skórą jabłko - 1 łyżka syropu klonowego (ew. miodu/syropu z agawy) - ½ banana - sok z ½ cytryny - garść siekanych lub mielonych migdałów - garść żurawiny suszonej - garść pestek granatu (lub innych dowolnych owoców sezonowych) - można również pokusić się o jogurt PRZYGOTOWANIE Oryginalny przepis na muesli dr Birchera zakłada dodanie, namoczonych uprzednio w wodzie, płatków do startych jabłek, posypaniu mielonymi orzechami oraz podaniu ich ze skondensowanym mlekiem, z czasem zamienionym na jogurt lub śmietanę. Za protoplastę tego śniadaniowego cuda uważa się dr Maximiliana Birchera-Bennera – pioniera w dziedzinie zdrowego odżywiania i wprowadzania nowych nawyków żywieniowych w zdominowanej przez mięso i białe pieczywo kuchni XIX wiecznej Europy. Przeładowane często cukrem lub (o zgrozo!) syropem glukozowo-fruktozowym płatki przestały być już zdrowym pomysłem na śniadanie. Tę wersję owsianki polecam w szczególności zabieganym osobom, które rano nie mają więcej niż 5 minut na przygotowanie śniadania. Następnie wcinamy i możemy z pełnym brzuchem lecieć do pracy lub na zajęcia. - Dzień wcześniej płatki i migdały zalewamy wodą oraz syropem klonowym i odstawiamy w chłodne miejsce pod przykryciem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2015/04/muesli-dr-birchera-owsianka-bez.html