Składniki
Biszkopt:
* szklanka mleka
* tabliczka gorzkiej czekolady
* 2szklanki mąki
* 1 szklanka kakao
* 1łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 jajka
* 1 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki oleju
* szklanka kwaśnej śmietany
Masa truskawkowa:
* 1 kg truskawek
* szklanka cukru
* 2 galaretki truskawkowe
* 2 budynie śmietankowe
Ponadto:
* 0,5 l śmietany 30%
* 3 łyżeczki żelatyny
* 3 łyżki cukru pudru
* 16 dag kakaowych ciastek
Przepis
Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej i dalej miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (38x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Truskawki wkładamy do garnka. Zalewamy je szklanką wody i dodajemy szklankę cukru. Zagotowujemy. Gotujemy do miękkości i miksujemy przy pomocy blendera na jednolitą masę (lub ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków). Do gotującej się na małym, ogniu masy dodajemy 2 galaretki i 2 budynie rozdrobnione w 1/2 szklanki wody. Podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Wylewamy na upieczone ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. Całość posypujemy pokruszonymi ciastkami.