Czekoladowiec z truskawkami

Barbara
Desery
23.10.2015 11:50
Czekoladowiec z truskawkami

Składniki

Biszkopt:

* szklanka mleka

* tabliczka gorzkiej czekolady

* 2szklanki mąki

* 1 szklanka kakao

* 1łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 łyżeczka sody oczyszczonej

* 2 jajka

* 1 1/2 szklanki cukru

* 1/2 szklanki oleju

* szklanka kwaśnej śmietany

Masa truskawkowa:

* 1 kg truskawek

* szklanka cukru

* 2 galaretki truskawkowe

* 2 budynie śmietankowe

Ponadto:

* 0,5 l śmietany 30%

* 3 łyżeczki żelatyny

* 3 łyżki cukru pudru

* 16 dag kakaowych ciastek

Przepis

Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej i dalej miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (38x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Truskawki wkładamy do garnka. Zalewamy je szklanką wody i dodajemy szklankę cukru. Zagotowujemy. Gotujemy do miękkości i miksujemy przy pomocy blendera na jednolitą masę (lub ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków). Do gotującej się na małym, ogniu masy dodajemy 2 galaretki i 2 budynie rozdrobnione w 1/2 szklanki wody. Podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Wylewamy na upieczone ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. Całość posypujemy pokruszonymi ciastkami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną