Krem z zielonego groszku i cukini

Anita
Fit
12.06.2015 15:16
Krem z zielonego groszku i cukini
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Groszek zielony 1 szklanka

Cukinia 200 g

Mięta świeża 10 g

Szałwia suszona 10 g

Cytryna 1/4 sztuki

Chili w proszku 1 szczypta

Bulion warzywny 1/2 szklanki

Oliwa z oliwek 1 łyżka

Sól biała 1 szczypta

Pieprz czarny 1 szczypta

Przepis

Groszek i cukinię ugotować na parze. Jeżeli używamy mrożonych warzyw nie rozmrażamy ich wcześniej ale wrzucamy do parowaru jeszcze zamrożone, dzięki temu zupa zachowa swój świeży, zielony kolor. Gotujemy przez 12–16 minut, uważając, żeby nie rozgotować warzyw.

Umieszczamy ugotowane warzywa w garnku, dolewamy bulion, wsypujemy świeże zioła i blendujemy.

Doprawiamy pieprzem, solą i chilli, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. W przeciwnym razie zupa traci swój zielony kolor.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną