- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Groszek zielony 1 szklanka
Cukinia 200 g
Mięta świeża 10 g
Szałwia suszona 10 g
Cytryna 1/4 sztuki
Chili w proszku 1 szczypta
Bulion warzywny 1/2 szklanki
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Sól biała 1 szczypta
Pieprz czarny 1 szczypta
Przepis
Groszek i cukinię ugotować na parze. Jeżeli używamy mrożonych warzyw nie rozmrażamy ich wcześniej ale wrzucamy do parowaru jeszcze zamrożone, dzięki temu zupa zachowa swój świeży, zielony kolor. Gotujemy przez 12–16 minut, uważając, żeby nie rozgotować warzyw.
Umieszczamy ugotowane warzywa w garnku, dolewamy bulion, wsypujemy świeże zioła i blendujemy.
Doprawiamy pieprzem, solą i chilli, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. W przeciwnym razie zupa traci swój zielony kolor.