Składniki: (na 1-2 porcje) - 2 buraki czerwone - szczypta soli - szczypta pieprzu - szczypta cukru - woda około 1-2 szklanki - 300 ml kefiru dobrze schłodzonego - 1 duży banan - łyżeczka soku z cytryny Dekoracja: - Kleks zrobiony z koktajlu awokado- po przepis kliknij w małe zdjęcie na dole postu pod znakiem zobacz także: Koktajl awokado-banan-limonka 2. Gotować buraki aż do miękkości, woda zabarwi się na mocny intensywny kolor- jak do barszczu czerwonego, woda zmniejszy swoją objętość ponieważ duża jej część wyparuje podczas gotowania. 3. Włożyć do blendera bądź w misie o wysokich ściankach zblendować kefir razem z bananem oraz sokiem z cytryny. Uwaga: Buraczki nie muszą się zmarnować, możesz użyć ich do koktajlu albo zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami, doprawić.