Lody z musem truskawkowym

Ewelina
Desery
12.06.2015 11:22
Lody z musem truskawkowym

Składniki

Baza:

250ml śmietanki 30%

200ml mleka skondensowanego słodzonego

Mus truskawkowy:

300g truskawek

cukier do smaku (ok 2-3 łyżki)

Przepis

Truskawki umyć, obrać i przełożyć do garnka. wsypać cukier i wlać 2-3 łyżki zimnej wody. Rozgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków i smażyć do czasu aż zgęstnieje. Pamiętać aby często mieszać aby się nie przypaliły. Ostudzić.

Schłodzoną śmietankę dobrze ubić na sztywno i nadal miksując powoli wlewać zimne mleko skondensowane. Gdy składniki się połączą 1/2 masy przelać do miseczki. Dodać połowę musu z truskawek i wymieszać. Do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody wykładać na przemian masę śmietankową, truskawkową i mus truskawkowy. Następnie delikatnie przemieszać widelcem aby powstał "marmurek". Pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem wyjąć na ok 10 minut.