Lody truskawkowe

Krzysztof
23.06.2014 7:11
Lody truskawkowe

Przepis

Składniki:

400 g truskawek

2 łyżki soku z cytryny

szklanka mleka

szklanka śmietany kremówki

3 żółtka

1/2 szklanki cukru

łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić.

Truskawki wrzucić do blendera, dodać sok z cytryny i zmiksować na mus.

Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty jasnożółty krem. Dodać wystudzone mleko i wymieszać.

Przelać do rondla i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Uważać, aby nie zaczęła wrzeć, ponieważ wtedy od razu się zwarzy. Ponownie wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy razem z musem truskawkowym.

Delikatnie wymieszać i przelać do pojemnika. Włożyć do zamrażalki.

W trakcie chłodzenia mniej więcej co godzinę wyjąć mieszankę z zamrażalnika i zmiksować mikserem ręcznym, aby nie wytworzyły się kryształki lodu.

Czynność tę powtórzyć 4-5 razy.

Wyjąć około 20 minut przed podaniem, aby lody lekko zmiękły.