lody truskawkowo-waniliowe

Krzysztof
Przepisy
11.09.2014 7:32
lody truskawkowo-waniliowe

Przepis

Składniki (na ok. 1,5 litra):

1 szklanka pełnego mleka

1 szklanka kremówki (30 lub 36%)

6 żółtek

szklanka cukru

500 g truskawek, umytych i odszypułkowanych

sok wyciśnięty z 1 cytryny

1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii (opakowanie cukru wanilinowego też da radę :) )

Truskawki zblendować. Dodać do nich sok z cytryny.

Mleko i kremówkę przelać do garnka, dodać wanilię i zagotować.

Żółtka utrzeć z cukrem. Przełożyć do garnka z mlekiem i podgrzewać cały czas mieszając, do lekkiego zgęstnienia (masa będzie oblepiać łyżkę). Nie doprowadzić do wrzenia.

Na koniec dodać truskawki i wymieszać. Pozostawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki.

Dalej można działać na dwa sposoby:

a) postępować według producenta maszyny do lodów.

b) masę zmiksować, przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Kilkukrotnie, co godzinę wyjąć i wymieszać/ zmiksować, by nie wytwarzały się kryształki lodu.

SMACZNEGO!