Przepis
Składniki (na ok. 1,5 litra):
1 szklanka pełnego mleka
1 szklanka kremówki (30 lub 36%)
6 żółtek
szklanka cukru
500 g truskawek, umytych i odszypułkowanych
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii (opakowanie cukru wanilinowego też da radę :) )
Truskawki zblendować. Dodać do nich sok z cytryny.
Mleko i kremówkę przelać do garnka, dodać wanilię i zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrem. Przełożyć do garnka z mlekiem i podgrzewać cały czas mieszając, do lekkiego zgęstnienia (masa będzie oblepiać łyżkę). Nie doprowadzić do wrzenia.
Na koniec dodać truskawki i wymieszać. Pozostawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki.
Dalej można działać na dwa sposoby:
a) postępować według producenta maszyny do lodów.
b) masę zmiksować, przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Kilkukrotnie, co godzinę wyjąć i wymieszać/ zmiksować, by nie wytwarzały się kryształki lodu.
SMACZNEGO!