Domowe lody truskawkowe

Justyna
Desery
28.05.2015 10:15
Domowe lody truskawkowe
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

330 ml śmietanki 30%

2 jajka

1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody

400g truskawek

100g cukru

Przepis

Umyte i wyszypułkowane truskawki miksujemy blenderem.

Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek.

W 1 misce ubijamy na sztywno białka, dodając połowę cukru.

W 2 misce ubijamy śmietankę ( na sztywno ).

W 3 misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i łyżką wody, do uzyskania gładkiej konsystencji.

Zawartość wszystkich misek dokładnie ( ale delikatnie ) łączymy ze sobą, razem ze zmiksowanymi truskawkami, najlepiej robiąc to drewnianą łyżką.

Gotowe lody przekładamy do pojemnika, w którym będziemy je mrozili, zamykamy i wkładamy do zamrażalki ( najlepiej na noc ).