- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
330 ml śmietanki 30%
2 jajka
1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody
400g truskawek
100g cukru
Przepis
Umyte i wyszypułkowane truskawki miksujemy blenderem.
Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek.
W 1 misce ubijamy na sztywno białka, dodając połowę cukru.
W 2 misce ubijamy śmietankę ( na sztywno ).
W 3 misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i łyżką wody, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zawartość wszystkich misek dokładnie ( ale delikatnie ) łączymy ze sobą, razem ze zmiksowanymi truskawkami, najlepiej robiąc to drewnianą łyżką.
Gotowe lody przekładamy do pojemnika, w którym będziemy je mrozili, zamykamy i wkładamy do zamrażalki ( najlepiej na noc ).