Czekoladowo - cytrynowa rolada z pistacjami

Krzysztof
Ciasta
22.10.2014 7:30
Czekoladowo - cytrynowa rolada z pistacjami

Przepis

Składniki:

ciasto

8 jajek

100 g cukru pudru

30 g kakao

30 g mąki ziemniaczanej

70 g mąki pszennej

szczypta soli

nadzienie

350 g serka mascarpone

30 ml śmietany kremówki

skórka z cytryny

2 łyżki koniaku

75 g marmolady cytrynowej

80 g krokantu pistacjowego + do posypania

2 łyżki wody

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik na 200 C. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodajemy żółtka cały czas ubijając dodajemy pozostałe składniki. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach 28 x 32 cm - placek pieczemy przez 8-9 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto szybko zroluj i owiń zwilżoną ściereczką.

W rondelku umieść marmoladę, starkowaną skórkę z cytryny - podgrzewaj na małym ogniu, aż marmolada kompletnie się rozpuści. Lekko ostudź dodaj koniak i wymieszaj z serkiem mascarpone. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i połącz z masą serową.

Delikatnie rozwiń roladę, i posmarują kremem cytrynowym, całość posyp krokantem pistacjowym i zwiń. Roladę okręć folią aluminiową i pozostaw w lodówce przez 3h.

Gdy rolada stężeje, wyjmij ją z foli posyp kakaem i krokantem pistacjowym.