Przepis
Składniki:
ciasto
8 jajek
100 g cukru pudru
30 g kakao
30 g mąki ziemniaczanej
70 g mąki pszennej
szczypta soli
nadzienie
350 g serka mascarpone
30 ml śmietany kremówki
skórka z cytryny
2 łyżki koniaku
75 g marmolady cytrynowej
80 g krokantu pistacjowego + do posypania
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik na 200 C. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodajemy żółtka cały czas ubijając dodajemy pozostałe składniki. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach 28 x 32 cm - placek pieczemy przez 8-9 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto szybko zroluj i owiń zwilżoną ściereczką.
W rondelku umieść marmoladę, starkowaną skórkę z cytryny - podgrzewaj na małym ogniu, aż marmolada kompletnie się rozpuści. Lekko ostudź dodaj koniak i wymieszaj z serkiem mascarpone. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i połącz z masą serową.
Delikatnie rozwiń roladę, i posmarują kremem cytrynowym, całość posyp krokantem pistacjowym i zwiń. Roladę okręć folią aluminiową i pozostaw w lodówce przez 3h.
Gdy rolada stężeje, wyjmij ją z foli posyp kakaem i krokantem pistacjowym.