Ciasto pistacjowe

Krzysztof
Przepisy
22.03.2014 21:11
Ciasto pistacjowe

Przepis

składniki:

•100 g zmielonych niesolonych pistacji bez łupinek

•1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

•1 łyżka wody różanej

•180 g złocistego cukru trzcinowego lub zwykłego

•185 g mąki pszennej

•1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

•3 jajka

•szczypta soli

•120 g kefiru, jogurtu, maślanki lub zsiadłego mleka

•150 g masła, roztopionego i ostudzonego

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kardamonem, wymieszać ze zmielonymi pistacjami. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać na mniejszych obrotach miksera. Następnie po jednym żółtku. Jogurt wymieszać z wodą różaną i dodać do masy jajecznej - zmiksować. Miksując dodawać powoli roztopione, ostudzone masło. Potem w kilku partiach suche składniki - bardzo wolno mieszać. Przelać do foremki (20cm) nasmarowanej masłem, dno wyłożone papierem do pieczenia. Piec ok. 40-50 minut w 180st. do suchego patyczka.

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ponakłuwać i polać syropem:

syrop:

•100 g cukru

•80 ml wody

•1 łyżka wody różanej

•1 łyżka soku z cytryny

Cukier i wodę zagotować w garnuszku do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać wodę różaną i sok z cytryny.

Syropem polać jeszcze ciepłe ciasto