Przepis
Składniki
1 szklanka wody
1/3 kostka masła
1 szklanka mąki
4 jajka
250 g śmietany 30% kremówka
ponad 1/2 szklanki cukru pudru
1/2 tabliczki czekolady
Krok 1.
Do garnuszka wlewam wodę i dodaję masło, podgrzewam, aż się roztopi. Wtedy dodaję mąkę i mieszam, aż będzie odchodzić od ścianek garnka. Masa będzie bardzo gęsta.
Jak masa przestygnie to wbijam jajka i mieszam.
Krok 2.
Masa powinna być bez grudek.
Krok 3.
Przy pomocy szprycy albo łyżką, nakładam podłużne porcje ciasta. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 25 minut aż będą złociste. W trakcie pieczenie nie otwieramy piekarnika, czas ma związek z wielkością!
Krok 4.
Po wystudzeniu przecinam na pół.
Na zdjęciu wersja z połówką posypaną pudrem pudrem - można jednak polać ją czekoladą.
Jeżeli czekoladą to:
Czekoladę wsadzam do miseczki i stawiam ją na drugiej misce z gorącą wodą. Kiedy już rozpuści się w tej kąpieli wodnej, to smaruję jedną połówkę ciasta.
Krok 5.
Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę i nadziewam ciastka, przykrywam połówką z czekoladą. Wstawiam na troszkę do lodówki.
Smacznego!