Domowe eklery z masą budyniową

Ana
Desery
01.02.2016 19:19
Domowe eklery z masą budyniową
  • Czas gotowania: 90 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

ciasto:

(ok.9 dużych eklerów)

- 1/2 kostki masła,

- 1 szklanka wody

- 1 szklanka mąki

- 4 jajka

- szczypta soli.

Masa budyniowa:

- 1/2 l mleka (lub mniej w zależności jak gęsty lubimy),

- 1 opakowanie budyniu (z cukrem np. Winiary śmietankowy/waniliowy),

- dodatkowo ok. 1/4 szklanki cukru (jeżeli lubimy słodkie, ja dodałam trochę mniej),

- 1 łyżeczka masła,

- 2 żółtka.

Polewa:

- 2/3 kostki masła,

- 4 łyżki kakao,

- 6 łyżek wody,

- 8 łyżek cukru drobnoziarnistego.

Dodatkowo:

- ozdoby cukiernicze np. firmy Delecta Decorada/pokruszone migdały itp.

Przepis

W garnku gotujemy wodę z masłem. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę (nie ściągając z ognia) cały czas mieszamy. Ciasto jest gotowe, gdy utworzy nam ładną plastyczną masę, która ładnie odchodzi od ścianek garnka. Zdejmujemy z palnika, przekładamy do misy miksera, czekamy, aż ciasto całkowicie się wystudzi. Jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku. Następnie ciasto mieszamy z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta - po jednym jajku dokładnie mieszamy, dopiero wtedy wrzucamy kolejne jajko. Czynności powtarzamy. Masę wyciskać na kwadratową, płaską blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowaną odrobiną oleju) za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką lub jak to ja zrobiłam można wyłożyć ciasto łyżką (wyciskane ciasto powinno mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości, nie za grube lub mniejsze - moja ciocia robi takie małe okrągłe). Pamiętajmy, żeby zachować odstępy od siebie, gdyż eklery nam urosną. Piec w temp. ok. 200ºC przez 20 - 30 minut. Eklery powinny być chrupiące z wierzchu. Wyjmujemy, studzimy na kratce, przekrajamy wzdłuż na dwie części i dopiero wtedy nakładamy masę budyniową. Już podczas pieczenia eklerów robię budyń, aby przestygł.

Budyń:

1/2 l mleko wlewamy do garnka, odlewamy z tego 1/2 szklanki mleka, w której rozrabiamy budyń. Dokładnie mieszamy zawiesinę, dodając do niej jeszcze trochę cukru (pomimo że budyń jest słodzony). Następnie do gotującego się mleka dodajemy nasz rozrobiony budyń, stale mieszając. Następnie dodajemy 2 żółtka, mieszamy aż uzyskamy gęstą masę budyniową. Odstawiamy do ostygnięcia. Możemy ewentualnie budyń zrobić z mniejszej ilości mleka, bądź z dwóch opakowań - będzie bardziej gęsty.

Polewa:

Masło rozpuszczamy z wodą, gotujemy. Dodajemy cukier, wodę i kakao. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (np. końcówką do ubijania jajek).