Omlet a la pizza

Ewelina
Śniadania
18.05.2015 5:27
Omlet a la pizza

Składniki

3 jaja

1 kopiasta łyżeczka mąki pszennej

2 łyżki mleka

2 szczypty soli

1/4 łyżeczki przyprawy do pizzy

nadzienie:

5 - 6 średnich pieczarek

1 mała cebula

50 gramów szynki lub kiełbasy ( w plasterkach)

1/3 strąka czerwonej papryki

50 gramów rozdrobnionej mozzarelli

siekany szczypiorek

Przepis

Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałeczki, przysmażyć na patelni ( na oleju), kiedy wytracą wilgoć, wrzucić posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej, odsączyć z tłuszczu i przełożyć do miseczki. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kosteczkę paprykę, odcedzić i również przełożyć do osobnego naczynia.

Jaja krótko zmiksować z mąką i resztą składników ( masa będzie rzadka, ale i omlet delikatniejszy).

Na 2 - 3 łyżkach oleju usmażyć omlet z jednej strony na złoto, odwrócić go na drugą stronę ( ja pomagam sobie używając dwóch patelni na raz), mocno zmniejszyć gaz, na omlecie poukładać najpierw pieczarki z cebulą, potem szynkę, paprykę, a na końcu nadzienie posypać serem. Oczywiście wszystkie czynności trzeba robić sprawnie, bo pamiętajmy, że omlet już nam się przypieka od spodu.

Potem patelnię nakryć przykrywką i smażyć na maleńkim ogniu do rozpuszczenia sera.

Na talerzach posypać siekanym szczypiorkiem, można też polać ketchupem.