Składniki
3 jaja
1 kopiasta łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki mleka
2 szczypty soli
1/4 łyżeczki przyprawy do pizzy
nadzienie:
5 - 6 średnich pieczarek
1 mała cebula
50 gramów szynki lub kiełbasy ( w plasterkach)
1/3 strąka czerwonej papryki
50 gramów rozdrobnionej mozzarelli
siekany szczypiorek
Przepis
Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałeczki, przysmażyć na patelni ( na oleju), kiedy wytracą wilgoć, wrzucić posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej, odsączyć z tłuszczu i przełożyć do miseczki. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kosteczkę paprykę, odcedzić i również przełożyć do osobnego naczynia.
Jaja krótko zmiksować z mąką i resztą składników ( masa będzie rzadka, ale i omlet delikatniejszy).
Na 2 - 3 łyżkach oleju usmażyć omlet z jednej strony na złoto, odwrócić go na drugą stronę ( ja pomagam sobie używając dwóch patelni na raz), mocno zmniejszyć gaz, na omlecie poukładać najpierw pieczarki z cebulą, potem szynkę, paprykę, a na końcu nadzienie posypać serem. Oczywiście wszystkie czynności trzeba robić sprawnie, bo pamiętajmy, że omlet już nam się przypieka od spodu.
Potem patelnię nakryć przykrywką i smażyć na maleńkim ogniu do rozpuszczenia sera.
Na talerzach posypać siekanym szczypiorkiem, można też polać ketchupem.