Przepis
Krokiety z mięsem i ziemniakami
Krokiety powstały na skutek mojej choroby. Nagotowałam sobie gar rosołu, a że na mięso z niego nikt nie miał ochoty, więc zmieliłam je, wymieszałam z ziemniaczkami, usmażyłam naleśników i oto są. A właściwie były i to niezbyt długo :)
NALEŚNIKI:
3 szklanki mąki pszennej typ 650
2 jajka rozmiar L
duża szczypta soli
około 3 szklanek mleka
ewentualnie woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
2 łyżki oleju do smażenia
FARSZ:
Ugotowane w rosole mięso z dwóch ćwiartek kurczaka i jednej indyczej szyi
2 ugotowane w mundurkach ziemniaki średniej wielkości
1 cebula
łyżka oleju
majeranek
sól
świeżo mielony pieprz
DO PANIEROWANIA:
2-3 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
WYKONANIE:
NALEŚNIKI:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajka.
Dolewając stopniowo 2 szklanki mleka, zmiksować tak, aby nie było grudek.
Odstawić ciasto na 30 minut.
Po tym czasie, mieszając, dolać pozostałe mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Ciasto powinno ładnie rozlewać się po patelni i nie tworzyć zbyt grubej warstwy.
Jeśli jest jeszcze zbyt gęste dolać troszkę wody.
Olej wlać do miseczki, moczyć w nim złożony papierowy ręcznik kuchenny i smarować patelnię każdorazowo przed nalaniem porcji ciasta.
Usmażyć naleśniki z obu stron nie rumieniąc ich.
Usmażone naleśniki odkładać na płaski duży talerz, jeden na drugim, do wystudzenia.
FARSZ:
Ugotowane i przestudzone mięso oddzielić od kości.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki obrać.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju.
Mięso, cebulę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia, doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Dobrze wymieszać.
KROKIETY:
Na każdy naleśnik nakładać porcje farszu i składać dwa boki do środka, a następnie zwijać w rulon.
Do jednego naczynia wsypać bułkę tartą, do drugiego wbić jajka i roztrzepać je widelcem.
Krokiety obtoczyć najpierw w jajkach, a następnie w bułce.
Usmażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.