Składniki na 2 porcje: 250 ml mleka sojowego 150 g mrożonych lub świeżych jagód 2 suszone morele 2-3 orzechy pekan 1 łyżeczka nasion sezamu 1 łyżeczka syropu klonowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: suszone morele i i orzechy pekan zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 minut. Już sama niacyna obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i, podobnie jak większość witamin z grupy B, ma korzystny wpływ na układ nerwowy, a co za tym idzie, również na koncentrację .Jeśli ORZECHY PEKAN - bogate w białko, błonnik, węglowodany, witaminy z grupy B, C, K i dużą dawkę witaminy E oraz wapń, miedź, żelazo, magnez, potas, sód i kwas elagowy. Dieta bogata w antyoksydanty, witaminy, luteinę korzystnie wpływa na zdrowie oczu, jest skutecznym sposobem na poprawę ostrości widzenia. Zjedzenie kilku z nich dostarcza ponad 20 proc. dziennego zapotrzebowania na cynk, podobnie jest w przypadku witaminy B1. Witaminy A, E i C to witaminy dla oczu, które uzupełniają swoje działanie: unieszkodliwiają wolne rodniki w tkankach, budują białka odpowiedzialne za odbieranie wrażeń wzrokowych. Soja dostarcza witamin z grupy B, aminokwasów oraz przyjaznych dla serca kwasów tłuszczowych (tłuszczy) i przy tym mniej kalorii niż pożywienie pochodzenia zwierzęcego. Sezam stosowany jest głównie w schorzeniach reumatycznych, przy suchym kaszlu, zaburzeniach widzenia, bólach głowy, skurczach nerwowych, dzwonieniu w uszach i osłabieniu. Produkty te zawierają też około 70 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydanty, które wpływają korzystnie na serce i zapobiegają chorobom. Są bardzo bogate w silny utleniacz - beta-karoten, witaminy A, B, C, E oraz żelazo, wapń, fosfor, potas i bor. Są wśród nich witaminy z grupy B takie jak B2, B5, B6 a także niacyna, kwas foliowy i biotyna. dołożymy do tego właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne wyższe niż ma miód, to można uznać, że spożywanie syropu klonowego ma pozytywny wpływ na zdrowie. Minerały, takie jak selen, cynk i miedź, same w sobie nie mają działania antyoksydacyjnego, jednakże są niezbędne do syntezy enzymów o działaniu przeciwutleniającym. - zawiera żelazo, wapno, cynk, magnez, witaminę E, A, B, B12, jest także źródłem białka, magnezu, kwasów tłuszczowych omega6, węglowodanów, aminokwasów, przeciwutleniaczy (sesamol i sesamolina).