Przepis
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 g sera żółtego
sos:
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy dijon
- 1 łyżka bazyli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka delikatu czerwonego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, podgotowujemy, studzimy a następnie kroimy w plasterki. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone a na sam koniec drobno posiekany czosnek. Od czasu do czasu mieszając podsmażamy całość. Wszystkie składniki na sos łączymy i doprowadzamy do wrzenia. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwę ziemniaków, na to przygotowane mięso i polewamy częścią sosu. Robimy tak minimum trzy warstwy na przedostatnią i ostatnią posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy około 50 minut w 180 C.