Domowe kruche krakersy

Ewelina
Przekąski
14.05.2015 8:28
Domowe kruche krakersy
  • Czas gotowania: 10 min

Składniki

2 szklanki mąki pszennej

3 łyżki oliwy z oliwek

3/4 szklanki wody

1 płaska łyżeczka soli

Ponadto u mnie:

2 łyżki roztopionego masła

czarnuszka, sezam, ostra papryka, starty ser.

Przepis

Mieszamy w misce mąkę z oliwą, wodą i solą. Zagniatamy, do momentu, aż uzyskamy gładkie ciasto. Na posypany mąką blat stołu, przekładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy dowolne kształty (ja użyłam małego kieliszka) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego wyciętego krakersa nakłuwamy lekko widelcem, aby podczas pieczenia nie tworzyły się na nich bąbelki z powietrzem. Następnie smarujemy je roztopionym masłem i obsypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 7-10 min, aż zaczną lekko brązowieć.