Składniki
1 kg truskawek
1 kg rabarbaru
ok. 2 szklanki cukru
ok. 1/3 szklanki wody
Przepis
Truskawki myję i szypułkuję. Rabarbar obieram i kroję na 2-3 cm kawałki.
Do garnka z grubym, nieprzywieralnym dnem wrzucam rabarbar i truskawki, dodaję cukier oraz niewielką ilość wody. Całość doprowadzam do zagotowania, często mieszając, aby dżem się nie przypalił. Ważne jest, aby robić to na maksymalnie najmniejszym ogniu, bez użycia przykrywki.
Całość gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ja podzieliłam cały proces na dwa dni. Na wieczór gotowałam dżem ok. 2 godziny, następnego dnia rano kontynuowałam czynność ok. 1 godziny. Na koniec w zależności od upodobań należy dosłodzić dżem jeszcze do smaku.
Gorący dżem na koniec przelewam do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcam i pasteryzuję.