pyzole z pieczarkami

Ewa
Dania mączne
14.05.2015 5:41
pyzole z pieczarkami
  • Czas gotowania: 8 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

ciasto:

800 - 1000 gramów ugotowanych mączystych ziemniaków

1 jajo

200 - 250 gramów mąki ziemniaczanej (1/4 masy ziemniaków)

sól

farsz:

600 - 650 gramów pieczarek

2 średnie cebule

sól, pieprz

omasta:

przysmażona na masełku klarowanym cebulka

skwarki z boczku

ewentualnie posiekany szczypiorek

Przepis

Pieczarki wyszorować, potem zetrzeć na dużych oczkach, poddusić na maśle klarowanym lub oleju, kiedy wytracą wodę i zaczną się smażyć dodać posiekane drobno cebule, smażyć dalej do zeszklenia tej ostatniej, na końcu posolić i popieprzyć, wymieszać, przełożyć do miski i schłodzić.

Ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, dodać mąkę ziemniaczaną, jajo, sól i pieprz, zagnieść ciasto jak na kluski śląskie.

Masę ziemniaczaną uformować w kulę i ułożyć na omączonym blacie.

Z ciasta odrywać kawałki wielkości dużej śliwki, omączonymi dłońmi spłaszczać, na środku każdego placuszka układać po 1 łyżeczce farszu pieczarkowego, sklejać formując podłużne pyzole.

Układać je na omączonej tacy.

Kluski wrzucać na osolony wrzątek (niewielkimi partiami najlepiej), gotować około 5 minut od wypłynięcia.

Podawać na przykład ze skwarkami z boczku i posypane posiekanym szczypiorkiem.