- Czas gotowania: 8 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
ciasto:
800 - 1000 gramów ugotowanych mączystych ziemniaków
1 jajo
200 - 250 gramów mąki ziemniaczanej (1/4 masy ziemniaków)
sól
farsz:
600 - 650 gramów pieczarek
2 średnie cebule
sól, pieprz
omasta:
przysmażona na masełku klarowanym cebulka
skwarki z boczku
ewentualnie posiekany szczypiorek
Przepis
Pieczarki wyszorować, potem zetrzeć na dużych oczkach, poddusić na maśle klarowanym lub oleju, kiedy wytracą wodę i zaczną się smażyć dodać posiekane drobno cebule, smażyć dalej do zeszklenia tej ostatniej, na końcu posolić i popieprzyć, wymieszać, przełożyć do miski i schłodzić.
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, dodać mąkę ziemniaczaną, jajo, sól i pieprz, zagnieść ciasto jak na kluski śląskie.
Masę ziemniaczaną uformować w kulę i ułożyć na omączonym blacie.
Z ciasta odrywać kawałki wielkości dużej śliwki, omączonymi dłońmi spłaszczać, na środku każdego placuszka układać po 1 łyżeczce farszu pieczarkowego, sklejać formując podłużne pyzole.
Układać je na omączonej tacy.
Kluski wrzucać na osolony wrzątek (niewielkimi partiami najlepiej), gotować około 5 minut od wypłynięcia.
Podawać na przykład ze skwarkami z boczku i posypane posiekanym szczypiorkiem.