Placki ziemniaczane - przepis Magdy Gessler

Ewelina
Obiad
27.10.2015 22:10
Placki ziemniaczane - przepis Magdy Gessler

Składniki

-1 kg ziemniaków

-2 cebule

-2 ząbki czosnku

-2 jaja

-2-3 łyżki mąki pszennej

-sól i pieprz do smaku

-olej lub smalec do smażenia

-sos czosnkowy Roleski

Przepis

Ziemniaki i cebulę obierz.Następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Masę wylać na sitko i postawić w naczyniu, aby sok skapał do naczynia, lekko docisnąć.

Następnie do masy przełożonej już do miski, dodać mąkę i roztrzepane jajka. Wymieszać.

Z naczynia, w którym odcedzaliśmy masę odlać sok i "wybrać łyżką" mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy, wymieszać.Dodać czosnek. Dosmaczyć solą i pieprzem.

Jeśli chcesz aby masa nie ściemniała, dodaj po prostu łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu.

Smaż na złoty kolor. Podawaj ciepłe.

Ja moje placki ziemniaczane podałam z sosem czosnkowym i natka pietruszki na pięknej Porcelanie Bogucice

Smacznego !