sos z opieniek z plackami ziemniaczanymi

Jacek
Obiad
22.10.2015 11:49
sos z opieniek z plackami ziemniaczanymi

Składniki

sos grzybowy :

- 1 kg świeżych opieniek

- 2 duże cebule

- pół kostki masła

- 4 łyżki gęstej śmietany

- pieprz i sól

- liść laurowy

- ziele angielskie

- nać pietruszki

- mąka do zagęszczenia sosu

placki ziemniaczane :

- 500g ziemniaków

- 2 cebule

- 1 jajko

- 5 łyżek mąki pszennej

- przyprawa typu Vegeta

- pieprz i sól

Przepis

sos grzybowy :

- grzyby dokładnie myjemy płucząc nawet kilka razy, a następnie kroimy w paski

- cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złocisty kolor

- do cebuli dodajemy grzyby, podsmażamy chwilę i zalewamy 0,5L wrzącej wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę typu Vegeta i gotujemy pod przykryciem około 45 minut i na koniec doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką jeżeli jest taka potrzeba i zabielamy śmietaną

placki ziemniaczane :

- ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach lub używamy do tego maszyny z odpowiednią końcówką do ścierania - prościej i szybciej

- do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko, drobno ścieramy cebulę oraz dodajemy szczyptę soli, całość dokładnie mieszamy

- na mocno rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką masę ziemniaczaną, rozprowadzamy ją na dosyć cienką warstwę i smażymy na złocisty kolor po 2-3 minuty z każdej strony

- po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu

- na ciepłym talerzu podajemy placki i polewamy pysznym grzybowym sosem oraz posypujemy siekaną nacią pietruszki

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną