Przepis
SKŁADNIKI:
pół szklanki rozgniecionego banana
pół szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miękkiego masła
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
1 i 1/4 szklanki mąki
2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wymieszać 5 pierwszych składników i ubić mikserem. Dodać jajko i ubić na gładką masę. Wymieszać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, płatkami oraz solą. Dodać do masy bananowej. Ubijać mikserem do dokładnego połączenia. Masę nakładać łyżką na wysmarowany tłuszczem papier do pieczenia. Formować ciastka o średnicy 5 cm. Piec 18 minut lub do zezłocenia.