Ciasto bananowe

Krzysztof
Ciasta
02.02.2015 9:33
Ciasto bananowe

Przepis

Składniki:

350 g banana bez skórki (ok.3 dojrzałe banany)

1 jajko

100 ml oleju rzepakowego

1,5 szklanki mąki

1/2 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Suche składniki mieszamy ze sobą. Banana należy rozmiażdzyć widelem, dodać do niego roztrzepane jajka, olej i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką. Pięć razy w lewo i pięć w prawo :) Wymieszać do jednolitej masy. Nie musicie się trudzić by miksera brudzić :) Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 30 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170°C i piec przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.