babeczki z kremem bananowym

Krzysztof
Przepisy
10.02.2014 19:04
babeczki z kremem bananowym

Przepis

Składniki na 6 babeczek:

90 g mąki

60 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

20 g kakao

110 ml mleka

60 ml oleju rzepakowego

1 jajko

6 plasterków banana

10 g białej czekolady

Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy mokre składniki: mleko, olej rzepakowy i jajko. Do suchych składników dolewamy mokre i wszystko dobrze mieszamy aż do połączenia się masy. Ciasto przekładamy do papilotek do 2/3 wysokości. Na wierzch muffinek układamy po jednym plasterku pokrojonym w kostkę i trochę posiekanej czekolady. Pieczemy w 180ºC przez 20 min.

Składniki na krem:

1 duży banan

3 łyżeczki soku z cytryny

190 g serka mascarpone

3 łyżki śmietany 18%

Banana razem z sokiem z cytryny miksujemy na gładką masę. Dorzucamy ją do serka mascarpone, dolewamy śmietankę i całość dokładnie miksujemy. Krem odstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy nasze cudowne babeczki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną