Przepis
Składniki na 6 babeczek:
90 g mąki
60 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
20 g kakao
110 ml mleka
60 ml oleju rzepakowego
1 jajko
6 plasterków banana
10 g białej czekolady
Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy mokre składniki: mleko, olej rzepakowy i jajko. Do suchych składników dolewamy mokre i wszystko dobrze mieszamy aż do połączenia się masy. Ciasto przekładamy do papilotek do 2/3 wysokości. Na wierzch muffinek układamy po jednym plasterku pokrojonym w kostkę i trochę posiekanej czekolady. Pieczemy w 180ºC przez 20 min.
Składniki na krem:
1 duży banan
3 łyżeczki soku z cytryny
190 g serka mascarpone
3 łyżki śmietany 18%
Banana razem z sokiem z cytryny miksujemy na gładką masę. Dorzucamy ją do serka mascarpone, dolewamy śmietankę i całość dokładnie miksujemy. Krem odstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy nasze cudowne babeczki.