sodziaki

Ewa
Śniadania
05.05.2015 7:15
sodziaki
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

400 ml zsiadłego mleka, maślanki ewentualnie kefiru (wg mnie najlepsze ze zsiadłym mlekiem)

2 jaja

1 łyżeczka sody (z małą górką)

2 pełne szklanki mąki pszennej

1 kopiasta łyżka cukru z wanilią

szczypta soli

dodatkowo:

ulubione owoce pokrojone na mniejsze cząstki

cukier puder do posypania

Przepis

Zsiadłe mleko miksujemy krótko z jajami, następnie wsypujemy mąkę, sodę, cukier z wanilią i sól, miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto ma być gęste.

Jeśli robimy je np z jabłkami, obieramy je i kroimy na plasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy porcje ciasta z 1 łyżki, na wierzch układamy owoce, smażymy na złoto z obu stron.

Potem osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem lub zjadamy na przykład z dodatkiem konfitury.