Ciasto z jabłkami i bezą

Ewa
Ciasta
30.04.2015 15:15
Ciasto z jabłkami i bezą

Składniki

Ciasto :

4 żółtka

250 g miękkiego masła

1/2 szk mleka 3,2 %

1/3 szk słodkiej śmietany 18%

300 g mąki pszennej typ 500

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szk cukru

1 łyżka cukru waniliowego

Beza :

4 białka

1 kisiel truskawkowy

2/3 szk cukru

Dodatkowo :

3 jabłka

3 łyżki bułki tartej

Przepis

Ciasto :

Miękkie masło utrzeć z obydwoma cukrami.

Następnie dodawać po jednym żółtku.

Gdy masa będzie utarta, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać mleko wymieszane ze śmietaną i połączyć masę.

Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki ( kostkę ).

Ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.

Beza :

Białka ubić na sztywno z cukrem.

Do piany wsypać kisiel i dokładnie wymieszać.

Gotową bezę wyłożyć łyżka na jabłka ale nie równać, niech będą takie nierówności.

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut.

Upieczone ciasto wystudzić i pokroić w kostkę.