Jednak uważam, że ten jest najsmaczniejszy :) Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików. - 500 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego - 100-200 g mięsa gotowanego lub pieczonego - 1 kotlet z panierką - 2 cebule - marchewka i pietruszka z zupy - 1 jajko - 1 łyżeczka oregano - sól, pieprz - 600 g mąki - 50 g świeżych drożdży - 1 żółtko jajka - 1 szklanka wody - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka bazylii - 1 łyżka cukru - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym podsmażamy. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy je na dwa prostokąty o wymiarach około 15 x 40 cm. Farsz możemy również przygotować z samego mięsa gotowanego lub warzywny np. z kapusty kiszonej i pieczarek. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy zaczyn z drożdży, ciepłą wodę i dodajemy bazylię oraz żółtko jaja. Na blaszce układamy papier do pieczenia, a na nim paszteciki i pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia. Smacznego! Paszteciki dobrze smakują podane do barszczu czerwonego na gorąco lub na zimno jako przekąska. Drożdże rozcieramy z cukrem i pozostawiamy na około 5 minut. Gotowe ciasto przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce