Składniki
* pęczek botwinki z małymi buraczkami
* 5 ziemniaków
* 2 kostki bulionowe
* 3 liście laurowe
* 3 ziela angielskie
* 1 marchew
* 2 duże zielone ogórki
* 2 łyżki śmietany
* ocet, cukier, sól, pieprz
* pęczek koperku
Przepis
Kostki bulionowe rozpuszczamy w 2 l. wody. Zagotowujemy. Dodajemy startą na tarce marchew, buraczki i posiekane łodyżki botwinki. Dodajemy 2 łyżki octu, liście laurowe, ziela angielskie. Gotujemy ok. 10 min. Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10 min. Po wrzuceniu posiekanych liści botwinki i pokrojonych w kostkę ogórków zupę gotujemy jeszcze ok. 5 min. Zabielamy śmietaną, doprawiamy. Podajemy z posiekanym koperkiem.