Botwinka ze świeżym ogórkiem

Basia
Obiad
09.11.2015 14:44
Botwinka ze świeżym ogórkiem

Składniki

* pęczek botwinki z małymi buraczkami

* 5 ziemniaków

* 2 kostki bulionowe

* 3 liście laurowe

* 3 ziela angielskie

* 1 marchew

* 2 duże zielone ogórki

* 2 łyżki śmietany

* ocet, cukier, sól, pieprz

* pęczek koperku

Przepis

Kostki bulionowe rozpuszczamy w 2 l. wody. Zagotowujemy. Dodajemy startą na tarce marchew, buraczki i posiekane łodyżki botwinki. Dodajemy 2 łyżki octu, liście laurowe, ziela angielskie. Gotujemy ok. 10 min. Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10 min. Po wrzuceniu posiekanych liści botwinki i pokrojonych w kostkę ogórków zupę gotujemy jeszcze ok. 5 min. Zabielamy śmietaną, doprawiamy. Podajemy z posiekanym koperkiem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną