Schab na słodko-kwaśno z ogórkiem konserwowym

Basia
Obiad
09.11.2015 14:28
Schab na słodko-kwaśno z ogórkiem konserwowym

Składniki

* 4 plastry schabu

* sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów

* 2 średnie cebule

* 8 korniszonów

* szklanka bulionu (może być z kostki)

* 2 łyżki białego octu winnego

* 3 łyżeczki musztardy sarepskiej

* łyżka miodu

* 2 łyżki śmietany

* 2 łyżeczki estragonu

* tłuszcz do smażenia kotletów

Przepis

Kotlety rozbijamy, solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy. Dodajemy do mięsa. Ogórki konserwowe kroimy półplasterki i dodajemy do dania. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy miód, ocet, musztardę. Dusimy pod przykryciem ok. 25 min. Dodajemy śmietanę i estragon. Dusimy jeszcze 5 min.