Składniki
6 (2 cm) plastrów schabu bez kości
300 gramów pieczarek
150 gramów wędzonego boczku
200- 220 gramów sera żółtego
sól, pieprz
2 duże jaja do panierki
3/4 szklanki bułki tartej do panierowania
Przepis
Mięso umyć, osuszyć, rozbić cienko. Obsypać solą i pieprzem, odstawić na 20 minut do lodówki.
W tym czasie pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki, usmażyć na oleju, słabo posolić, odsączyć z tłuszczu, przełożyć na talerzyk.
Boczek pokroić na paseczki, usmażyć na chrupko na patelni, odsączyć z tłuszczu, przełożyć na talerzyk.
Ser zetrzeć na dużych oczkach.
Na jednym plastrze schabu ułożyć najpierw część pieczarek, następnie wyłożyć część boczku, na to posypać ser.
Całość farszu lekko docisnąć dłonią, przykryć drugim płatem schabu, krawędzie dolnej części wywinąć na zewnątrz, delikatnie i z wyczuciem docisnąć.
Jaja roztrzepać w głębokim talerzu, pędzelkiem posmarować górną część kotleta.
Następnie delikatnie uchwycić całego kotleta i delikatnie zamoczyć w jajkach jego spód.
Obtoczyć obie strony w bułce tartej.
Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu, na złoto.