Składniki
5 czerstwych, dużych bułek
3 jajka
pęczek zielonej pietruszki lub szczypiorku
1 duża cebula
1 łyżka margaryny
0,5 l mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przepis
Bułki kroimy w kostkę, przekładamy do dużej miski. Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na margarynie aż się zeszkli. Następnie dodajemy posiekaną natkę i wlewamy mleko. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Do pokrojonych bułek wbijamy jajka, wlewamy letnie mleko i wyrabiamy masę aż bułki dokładnie się rozmiękną, ( gdyby masa była za rzadka, należy dodać trochę pokrojonej bułki lub wsypać tartą bułkę ).
Z przygotowanej masy formujemy knedle, wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 7 minut. Następnie pozostawiamy je we wrzątku, (nie gotujemy) jeszcze na ok. 20 minut aby doszły. Knedle są zwarte i nie rozwalają się w wodzie.
Po tym czasie wyciągamy je łyżką cedzakową.
Knedle podajemy do pieczeni, gulaszu z kapustą na ciepło.
Do masy na knedle można dodać pokrojony boczek lub ser.
Knedle są bardzo smaczne, polecam.