Knedle po bawarsku

Ewelina
Obiad
25.04.2015 6:51
Knedle po bawarsku

Składniki

5 czerstwych, dużych bułek

3 jajka

pęczek zielonej pietruszki lub szczypiorku

1 duża cebula

1 łyżka margaryny

0,5 l mleka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przepis

Bułki kroimy w kostkę, przekładamy do dużej miski. Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na margarynie aż się zeszkli. Następnie dodajemy posiekaną natkę i wlewamy mleko. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką.

Do pokrojonych bułek wbijamy jajka, wlewamy letnie mleko i wyrabiamy masę aż bułki dokładnie się rozmiękną, ( gdyby masa była za rzadka, należy dodać trochę pokrojonej bułki lub wsypać tartą bułkę ).

Z przygotowanej masy formujemy knedle, wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 7 minut. Następnie pozostawiamy je we wrzątku, (nie gotujemy) jeszcze na ok. 20 minut aby doszły. Knedle są zwarte i nie rozwalają się w wodzie.

Po tym czasie wyciągamy je łyżką cedzakową.

Knedle podajemy do pieczeni, gulaszu z kapustą na ciepło.

Do masy na knedle można dodać pokrojony boczek lub ser.

Knedle są bardzo smaczne, polecam.