Zupa warzywna na króliku

Ewelina
Zupy
25.04.2015 8:12
Zupa warzywna na króliku

Składniki

kawałki królika – płaty brzuszne i mostek z żeberkami (kupiłam tutaj KLIK)

liść laurowy

4 ziela angielskie

2 litry wody

30 dag ziemniaków

kawałek bulwy selera (5 dag)

kawałek pora (3 dag)

mała pietruszka (10 dag)

1 marchewka (20 dag)

40 dag brokuła (ostatnio w dobrej cenie były tutaj KLIK)

10 dag włoskiej kapusty

natka pietruszki

sól

pieprz

majeranek

Przepis

Kawałki mięsa zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i sól do smaku.

Na wolnym ogniu ugotować wywar, mięso wyjąć.

Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w ćwierć lub półplasterki.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.

Brokuła opłukać podzielić na różyczki.

Kapustę pokroić w paski.

Włoszczyznę i ziemniaki zalać przecedzonym wywarem, gotować aż zaczną mięknąć.

Dodać różyczki brokuła i kapustę.

Gotować do miękkości warzyw, dodać posiekaną natkę pietruszki.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.