Składniki
kawałki królika – płaty brzuszne i mostek z żeberkami (kupiłam tutaj KLIK)
liść laurowy
4 ziela angielskie
2 litry wody
30 dag ziemniaków
kawałek bulwy selera (5 dag)
kawałek pora (3 dag)
mała pietruszka (10 dag)
1 marchewka (20 dag)
40 dag brokuła (ostatnio w dobrej cenie były tutaj KLIK)
10 dag włoskiej kapusty
natka pietruszki
sól
pieprz
majeranek
Przepis
Kawałki mięsa zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i sól do smaku.
Na wolnym ogniu ugotować wywar, mięso wyjąć.
Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w ćwierć lub półplasterki.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Brokuła opłukać podzielić na różyczki.
Kapustę pokroić w paski.
Włoszczyznę i ziemniaki zalać przecedzonym wywarem, gotować aż zaczną mięknąć.
Dodać różyczki brokuła i kapustę.
Gotować do miękkości warzyw, dodać posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.