- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
700g ziemniaków
350g mąki pszennej
2 jajka
0,5kg śliwki węgierki
70g masła
szczypta soli i cukru
Przepis
Kaloryczność: średnia
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:
Knedle ze śliwkami uwielbiam przygotowywać pod koniec wakacji, kiedy zbieram owoce z mojej śliwy, ale oczywiście można je przygotować przez cały rok, zimą także z mrożonych śliwek.
Obierz i ugotuj ziemniaki, jeszcze gorące przeciśnij przez praskę i następnie wystudź.
Umyj śliwki węgierki, rozkrój je i usuń pestki.
Ziemniaki wyłóż na stolnicę lub czysty blat posypany mąką, zrób w nich dołek, do którego wbij jajka, dodaj sól oraz mąkę, następnie należy wyrobić ciasto.
Formuj grube wałki z ciasta, które następnie potnij na mniejsze części.
Z małych kawałków ciasta twórz kulki, z których po rozpłaszczeniu twórz okrągłe małe placki.
Do każdego z placków kładź połówkę śliwki węgierki, zawiń ją w placuszki i formuj knedle ze śliwkami.
Zagotuj wodę, następnie dodaj do niej soli, następnie ostrożnie dodawaj do wody knedle ze śliwkami.
Knedle ze śliwkami należy gotować 2,5 minuty od czasu, gdy wypłyną na powierzchnie wody. Następnie wyjmuj ostrożnie je z wody, najlepiej łyżką z otworkami.
Knedle ze śliwkami można podawać z jogurtem naturalnym i jagodami, podaje się je także z bułką tartą i cynamonem, ale ja wolę osobiście to pierwsze połączenie.