Składniki
przecier (nie koncentrat!) pomidorowy – 400g
pomidory – pół kilo
mleko kokosowe – 400g
cebula – 1 sztuka
czosnek – 2 ząbki
świeży imbir utarty na tarce – 1 łyżka
kolendra w ziarnach – pół łyżeczki
pasta sambal oelek – 1/5 łyżeczki (nie jest niezbędna)
sól, chilli
Przepis
1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku (docelowym, w którym będziesz gotować zupę). Dodaj wyciśnięty czosnek. Wlej przecier pomidorowy, mleko kokosowe, pokrojone jakkolwiek pomidory. Dolej ok 1,5 szklanki wody (ilość orientacyjna, wlej tyle wody, żeby konsystencja zupy ci odpowiadała).
2. Przypraw kolendrą, pastą sambal, solą, chilli. Nie zapomnij dodać startego imbiru. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj jeszcze przez 10 minut. Następnie zmiksuj i danie gotowe. Możesz podawać z ryżem lub z grzankami.
Powodzenia i smacznego!