Ciasto czekoladowe z masą kokosową Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 7 łyżek oleju rzepakowego 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 5 jaj (żółtka i białka oddzielnie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki kakao Masa kokosowa: 400 ml mleka 400 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 1 cukier waniliowy 200 g wiórków kokosowych 300 ml śmietany 30-36% słoiczek wiśni w alkoholu (opcjonalnie) Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z masą kokosową i wiśniami w alkoholu na oleju rzepakowym. Śmietanę ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą kokosową. 3. Ciasto przekroić na dwa blaty. Dodać -ciągle miksując- olej i po trochu mąkę przesianą przez sito z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu :)! Jeśli korzystamy z wiśni w alkoholu, to alkoholem lekko nasączyć spód, wyłożyć połowę masy kokosowej i na to powciskać połowę wiśni. Udało mi się jednak stworzyć kilka – w miarę dobrych mam nadzieję 😉 – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Na to ułożyć drugi blat ciasta, nasączyć alkoholem z wiśni, wyłożyć pozostałą masę i resztę wiśni. Odlać 1 szklankę płynu i połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkami na gładką masę bez grudek. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru na puszystą masę. Ostawić z ognia i dodać mleko z mąką i żółtkami. Oddzielnie zmiksować białka na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodawać po trochu pozostałego cukru (około 1/3 szklanki). Ciasto czekoladowe jest dość zwarte i bardzo czekoladowe a przygotowane jest na oleju rzepakowym. Na koniec dodać sok z cytryny. Jak zgęstnieje odstawić do ostygnięcia. Wiórki wsypać na nagrzaną suchą patelnię teflonową i chwilę mieszać aż lekko zmienią kolor (bardzo uważać żeby nie przypalić!)