Deser ala tiramisu

Ewelina
Ciasta
22.04.2015 8:46
Deser ala tiramisu

Składniki

300 g mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych owoców )

200 g serka mascarpone

150 ml śmietanki 30%

150 g podłużnych biszkoptów

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru

ewentualnie 2-3 łyżki likieru truskawkowego lub innego alkoholu

Do dekoracji:

bita śmietana

rozpuszczona czekolada

perełki i posypka cukrowa

Przepis

Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z łyżką cukru, na gładki mus.

Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić schłodzoną śmietankę, dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać.

Sok powstały z odsączenia truskawek wymieszać z alkoholem.

Przygotować pucharki lub kieliszki do deserów.

Biszkopty maczać w soku truskawkowym, układać pierwszą warstwę deseru w pucharku/kieliszku. Na biszkopty wyłożyć mus truskawkowy, następnie krem mascarpone. Powtórzyć kolejną warstwę deseru w ten sam sposób.

Deser truskawkowy, nasze a'la tiramisu, możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną, czekoladą i innymi dodatkami.

Pamiętajcie tylko, żeby nie wylewać gorącej czekolady na bitą śmietanę. Poczekajcie aż czekolada nieco ostygnie.