Składniki
300 g mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych owoców )
200 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
150 g podłużnych biszkoptów
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru
ewentualnie 2-3 łyżki likieru truskawkowego lub innego alkoholu
Do dekoracji:
bita śmietana
rozpuszczona czekolada
perełki i posypka cukrowa
Przepis
Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z łyżką cukru, na gładki mus.
Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić schłodzoną śmietankę, dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać.
Sok powstały z odsączenia truskawek wymieszać z alkoholem.
Przygotować pucharki lub kieliszki do deserów.
Biszkopty maczać w soku truskawkowym, układać pierwszą warstwę deseru w pucharku/kieliszku. Na biszkopty wyłożyć mus truskawkowy, następnie krem mascarpone. Powtórzyć kolejną warstwę deseru w ten sam sposób.
Deser truskawkowy, nasze a'la tiramisu, możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną, czekoladą i innymi dodatkami.
Pamiętajcie tylko, żeby nie wylewać gorącej czekolady na bitą śmietanę. Poczekajcie aż czekolada nieco ostygnie.